Krattknusing fjellet
⋅ Grovfôr

Krattknusing – hvor gjør man det mest fornuftig?

Krattknusing kan være en aktuell måte å forbedre beiter på i lågfjellet. Ikke alle som har gjort det i utmark har vært like heldige med resultatet. Krattknusing av busksjiktet øker tilgangen på lys og varme i feltsjiktet der gras og urter vokser. Det bedrer også konkurranseforholdene for disse. Men fjerning av busksjikt kan også føre til uttørking. Det kan medføre at andre mer tørketålende, mindre produktive arter kommer inn og beiteverdien reduseres. God tilgang på fuktighet og næring der det skal krattknuses er derfor viktig for at man skal lykkes! Vegetasjonskart er gode redskap for å vurdere hvor krattknusing kan være aktuelt.
Østlandet
Skog til beite
⋅ Grovfôr

Rydding av skog til beiter

Det er mye lettere å holde ved like et beite enn å begynne fra bånn av i beiter der det har vokst opp igjen skog i løpet av 25-40 år. Men dersom man trenger mere beiter må man kanskje gjøre om skog til beiter.
Østlandet
Einer pa setervollen
⋅ Grovfôr

Fjerning av einer i beiter

Kampen mot gjengroing med kratt og skog er viktig for å ta vare på beitekvalitet. Kommunen skal godkjenne om arealet tilfredsstiller krava til innmarksbeite. Femti % av arealet skal da være dekt av grasarter og beitetålende urter. I tillegg skal beitet ha et tydelig kulturpreg. Treklynger og enkelttre bør imidlertid stå igjen for ly og skygge til dyra.
Østlandet
Mule og grovfor
⋅ Grovfôr

Høstetidspunkt grovfôr til hest

Hester har ulike behov for energi ut ifra alder, avl, trening m.m. Utviklingsstadiet på graset vil avgjøre energikonsentrasjonen i grovfôret og dermed bestemme H-klassen. Alle H-klasser kan være topp grovfôr, om det brukes til rett hest.
Østlandet
Hostbeite forminsket gr
⋅ Grovfôr

La enga være i fred under plantenes vinterforberedelsene

September er kommet. Dagene blir kortere og temperaturene faller. Det gir både oss og flerårige vekster signaler om at det er andre tider i vente som det faktisk er lurt å forberede seg på om skal man overleve. Plantene må herdes – det må bygges opp vinterniste og økt frosttoleranse. Hvordan skjer dette og hva styrer det?
Østlandet
Gjodselsekker FK og NF
⋅ Grovfôr

Kjøpe gjødsel nå eller vente?

Nytt gjødselår fra 1.juli betyr nye priser. Fram til nå har det ikke vært termintillegg, men det renner på fra 1.september. Gjødselleverandørene har salgskampanjer nå på høsten, dette for å spare lagerplass og fordele distribusjonen av gjødsel over et lengre tidsrom. Mange av dere vurderer - Skal jeg kjøpe gjødsel nå eller vente til våren?
Østlandet
Bygg Elin Sikkeland
⋅ Grovfôr

Grønn og rå halm. Hva gjør vi nå?

Det har vært et krevende år både for kornprodusenter og grovfôrprodusenter. Mange grovfôrprodusenter har lite fôr og ser på halm som en mulighet til å få mer fôr, men i år kan det bli mer krevende enn andre år å få tørr og helt moden halm, hva slags muligheter har vi da?
Midt
Pa sporejakt test
⋅ Grovfôr

På sporejakt

Vi skriver fortsatt mai i kalenderen, men flere steder i Norge begynner bønder å klargjøre seg for førsteslåtten. Og da er det forskjellige forberedelser og tiltak som skal gjøres.
NLR
20200604 152349 Kopi minmert2
⋅ Grovfôr

Tiltak for best mulig overvintring av graset

Å la enga være i fred utover høsten er ikke enkelt for deg som husdyrbonde som nå får dyra heim igjen fra utmarka, men du kan ta hensyn. Og ikke alt areal skal nødvendigvis beites. Flere driftsmessige forhold påvirker hvor godt forberedte grasplantene er på en lang og kald vinter. Du kan være med å styre varigheten og avlinga i enga di. Det omfatter valg av arter og sorter, gjødsling om høsten, gunstig slåttetid, stubbehøyde ved slått og flere forhold rundt en nødvendig høstbeiting på areala. Nå som vi akkurat har kommet over i september er det de tre siste punkta du kan påvirke og de omtales nærmere her.
Østlandet
Bla rundballer
⋅ Grovfôr

Når kan du ta i bruk rundballer og silo?

Rundballer uten tilsetting, med syretilsetting eller bakteriepreparat kan du i prinsippet begynne å fôre av med en gang. Har du brukt Kofasil/Xtrasil-produkter, må det gå minst fire uker. Plan- og tårsiloer bør få ligge uåpna i minst seks uker.
Midt
Timotei 10 aug
⋅ Grovfôr

Surfòrkvalitet i Trøndelag 2020

Statistikken over prøver av surfôr som er analysert så langt viser at førsteslåtten blei uvanleg tørr hos mange. Også gjennomsnittleg næringsverdi både i første og andreslåtten ser ut til å være noko høgare enn i dei to føregåande åra. Som vanleg er det likevel store i sprik i laget, og enda er det relativt få prøvar frå Trøndelag som er analysert.
Midt
1 ... 51 52 53 ... 64