Økte kostnader i landbruket

For mange er dette vanskelig om økonomien er presset fra før. Bondeorganisasjonene og staten forhandler om dekning av mye av ekstrakostnadene, og særlig for strøm og gjødsel. Myndighetene har stor forståelse for at landbruket trenger støtte til å klare de ekstra kostnadene, og det vil helt sikkert komme økonomiske støttepakker.

Hva er det beste for deg å gjøre i påvente av forhandlingene med staten?


De viktige hjelperne

Er eller ser du at din økonomi blir for stram framover? Føler du at du blir stresset og utilpass av utfordringene? Hva bør du gjøre? Bruk de viktige hjelperne du har!


Regnskapsføreren

Ta snarest kontakt med din regnskapsfører for å få en god oversikt over din økonomiske situasjon. Regnskapsføreren skal ha god oversikt for din gård, og gi deg gode råd om hva du kan og bør gjøre.


Banken din

De fleste bønder har god kontakt med egen kundebehandler i banken. Ser du at likviditeten blir for stram framover, ta tidlig kontakt med banken for å få klarlagt hva de kan bidra med. La ikke problemene hope seg opp før du tar kontakt. Bankene er klar over utfordringene landbruket har nå, og at det vil komme støtte fra staten.


Familien, venner og naboer

Det viktigste nettverket har du rundt deg. Familie, venner og naboer kjenner deg godt og vil som regel stille opp om du har det tungt. Å bry seg om må ikke forveksles med å bry seg med. Har du noen rundt deg som sliter: Ta kontakt og spør ganske enkelt: Hvordan har du det, egentlig?


Norsk Landbruksrådgiving Trøndelag


Økonomirådgiverne

Norsk landbruksrådgiving har et dyktig team med økonomirådgivere. De har ulike verktøy som viser utviklingen i forskjellige modeller. Ta kontakt med en økonomirådgiver og be om hjelp med å få oversikt. Økonomirådgiveren kan hjelpe deg med de verktøy du trenger i dialog med banken din.


Produksjonsrådgiverne

Kan det være aktuelt å vurdere mål og strategi for produksjonen eller se på andre tilpasninger av drifta? Rådgiverne på korn, grovfôr, hagebruk, teknikk og bygg er gode diskusjonspartnere.


HMS-rådgiverne

HMS-teamet kan bistå deg om du føler at stress og utfordringer påvirker deg. Økonomiske vanskeligheter kan ofte utløse mentale sperrer og oppgitthet. NLR har samarbeidsavtale med lokale bedriftshelsetjenester som har kompetanse på ulike stress- og krise håndteringer. Kommunehelsetjenesten kan hjelpe deg. HMS-teamet har god henvisningskompetanse.

NLR Trøndelag er her for å bistå - ta kontakt!

Her finner du dine rådgivere



Les også artikkel fra NLR Viken :

Hvordan tåler du økte kostnader?