Den sterke kostnadsveksten har gitt mange bønder stram økonomi, og ifølge lederne i både Bondelaget og Småbrukarlaget er det mange som er i en vanskelig situasjon når det gjelder likviditet.

Gunnar Aunsmo er teamleder for økonomi i Norsk Landbruksrådgiving (NLR) Trøndelag, og sier bønder som har problemer med å betale regningene ikke må bære det for seg selv.

– Uansett hva, i stedet for å ikke betale regninga, må du gå i dialog med kreditorene, heller enn å la være å betale. De vil ha påslag de og, men det dyreste er å la det gå til inkasso, sier Aunsmo.

Gunnar Aunsmo
Gunnar Aunsmo, økonomirådgiver NLR Trøndelag

Leverandører og bank

– Hvis du har problemer med å betale regningene. Hva bør du gjøre?

– Du får nok inngått en betalingsavtale med de fleste. Men snakk for all del med banken også. Det er en aktør som skal bidra med penger og er profesjonell på det. I de fleste tilfeller vil jeg tro det er billigere, svarer Aunsmo.

Thomas Skjennald i Felleskjøpet Agri sier selskapet prøver å finne løsninger for kunder, dersom de har problemer med å betale.

– Dersom kunder ber om betalingsutsettelse, blir disse sakene vurdert individuelt og baserer seg på kredittvurderinger av kundene. Vi har god erfaring med å være løsningsorienterte og ha god dialog med våre landbrukskunder. Felleskjøpet har så langt ingen nevneverdig økning i antall kunder som ber om utsettelser på betaling av innsatsmidler som følge av kostnadsøkningene den senere tiden, sier Skjennald.

Thomas Skjennald i Felleskjopet Agri
Thomas Skjennald FK Agri

Nærmer seg utbetaling

Aunsmo minner om at bønder ofte har stram likviditet når det nærmer seg utbetaling av tilskudd i februar.

– Med overgang til bare en utbetaling av produksjonstilskudd, er likviditeten for mange presset på dette tidspunktet uansett. Med kostnadsøkningene er det mer presset enn vanlig, sier rådgiveren.

Han sier NLR opplever flere henvendelser fra bønder som trenger råd om hvordan de skal håndtere en situasjon med stram økonomi.

– Det har vi hele tida, også før prisstigningen, men det er forsterket med kostnadsveksten, sier Aunsmo.