Røde aks i byggåker

27.07.2020 (Oppdatert: 27.07.2020) Maren Kjøren Leraand

Flere opplever at aksa i byggåkeren blir rødlige før modningsstadiet. Hva skyldes det?

Foto: Maren Kjøren Leraand

Rødfargingen kommer av akkumulering av Antocyaninpigment i nervene på korna. Utviklingen av antocyanin avhenger av værforhold, og er mer intens i år med mye sol og tørke, sammenligna med kalde og våte år. Planten produserer pigmentet som en beskyttelsesmekanisme mot UV-stråling. Sterkt sollys øker derfor produksjonen av pigmentet, og en ser ofte forskjell på grad av rødfarging mellom sol- og skyggesiden av akset. Utviklingen av pigmentet bestemmes av genetikk, og kommer først og fremst til uttrykk i sortene Marigold og Rødhette.


Bekymret?

Hvis du har Marigold eller Rødhette, rødfarginga er jevnt fordelt over hele akset, med noe mindre rødfarging på skyggesiden er det lite grunn til bekymring. Om et korn her og der på akset er rødlig kan en være mer mistenksom med tanke på Fusarium sp.Fortell oss gjerne hva du gravde etter. Vi jobber med å gjøre sidene våre bedre.
Æsj, det var dumt. Hva lette du etter? Gi oss gjerne en tilbakemelding slik at vi kan gjøre det lettere for deg å finne fram på sidene våre.