Det stunder mot juletid og årsskifte, og tid til tanke og ettertanke.

18.12.2020 (Oppdatert: 18.12.2020) Harald Lein

2020 ble et litt underlig landbruksår. Mens koronaen har preget samfunnet i meget stor grad, har vi som er opptatt av landbruket nesten kontinuerlig sett på yr.no med ønske om værskifte. Kjølig april, sen oppstart med våronna, kald og våt mai, svært tørt og varmt i juni, vanlig fuktig juli, fin august, våt og «troillåt» september og til slutt fin og tørr førjulstid. Litt for enhver smak, men ikke alltid til rett tid.

Grovforavlingene ble i gjennomsnitt ca 80% av et normalår. Høg tørrstoffprosent, spesielt førsteslåtten. Middels kvalitet, men litt for store variasjoner mellom brukene.

Kornavlingene ble også ca 80% av et normalt godt år. Etterrenningen reddet avlingsnivået. Men det forsinka skurtreskinga, og en dårlig september uroa alle kornprodusenter. Men dyktige bønder klarer det meste. Under 3% står igjen. Kvaliteten ble under pari, låg hektolitervekt og kvalitetstrekk for værskade.

Potetavlingen var ganske normal. Jevnt over fin kvalitet, men det var en tøff og blaut høst. Det gikk forholdsvis bra for de fleste, på tross av forbudet mot Reglone.

På grønnsaker vart det et bra år. Gode avlinger og bra kvalitet. Sein vår og mye insekt var en utfordring i starten av sesongen. En fin juni med vatning og lite søvn reddet sesongen. Mye jord kom inn på lager som følge av all nedbøren i september.

For NLR-rådgiverne har det også vært et spesielt år. På tross av korona og besøks- og møterestriksjoner til tider, har rådgivingsvirksomheten overfor våre medlemmer økt i omfang. Etterspørselen etter våre tjenester har økt, og vi har lansert nye rådgivingstilbud innen fôringsrådgiving, juridisk rådgiving, presisjonsrådgiving, bygningsrådgiving, HMS-rådgiving og økonomisk rådgiving.

Truse-kampanjen, med fokus på viktigheten av å ha mark i trusa, skapte mye oppmerksomhet i media. Bønder, til og med folk flest, fikk litt mer kunnskap om jordhelse og betydningen av vekstskifte på en annerledes måte.

Vi kan også glede oss over økt medlemsoppslutning. 70% av alle trønderske bønder er medlemmer og bruker våre tjenester i større og mindre grad gjennom sesongen.

Alt i alt et år der vi har fått mange bevis på at samarbeidet mellom bonden og NLR-rådgiveren er gunstig på mange måter.

Nå gjelder det å glede seg til neste år. Det blir neppe mer utfordrende enn i år!?

Og planene for neste sesong er vel klare. Hvis ikke, hjelper vi deg gjerne.

Men først «sett vi oss å kvile og puste på ei stund». Det har vi alle fortjent.

På vegne av alle rådgiverne og ansatte i NLR Trøndelag ønsker jeg deg og dine

God Jul og Godt Nytt År!

 

Harald A. Lein

Daglig leder

 Fortell oss gjerne hva du gravde etter. Vi jobber med å gjøre sidene våre bedre.
Æsj, det var dumt. Hva lette du etter? Gi oss gjerne en tilbakemelding slik at vi kan gjøre det lettere for deg å finne fram på sidene våre.