Corona og beredskap, konsekvenser for din gårdsdrift?

25.03.2020 (Oppdatert: 26.03.2020) Hilde Stokke

Bonden er en nøkkelperson i samfunnet for å opprettholde matproduksjonen. Landbruket har i lang tid hatt fokus på beredskap. Nå er vi i en situasjon der det er ekstra viktig at du tenker på beredskapen på din gård.

Foto: Ragnhild Borchsenius

Har du tenkt gjennom hva som kan skje hvis en eller flere på gården blir syke? Hvem kan drifte gården da? Har arbeidshjelpa fått opplæring, og er gårdens rutiner nedskrevet slik at ny arbeidshjelp finner ut hva som skal gjøres?

 

Vi kan bistå deg

Våre HMS-rådgivere hjelper deg med oppdatering av beredskapsplan eller smittevernplan. Vi kan bistå med forslag til rutinebeskrivelser for din produksjon. Dette er nyttig for arbeidshjelpen din.

Vi hjelper deg så godt vi kan i disse koronatider.


Alternativ til fysiske rådgivingsbesøk

NLR Trøndelag tilbyr rådgiving via telefon og internett. Vi benytter videokonferanseverktøy som er veldig enkelt å bruke for alle. Du trenger ikke å ha et eget program på din datamaskin for å være med. Vi sender en link som fører direkte til avtalt videokonferanse.

 

Klikk her for å bestille beredskapsrådgivin


HMS-avtale

Den beste oppfølgingen på helse, miljø og sikkerhet får de bøndene som tegner HMS-avtale. Avtalen innebærer jevnlig rådgiving på gården fra NLRs HMS-rådgivere og yrkesrelaterte helsesamtaler ved våre samarbeidende bedriftshelsetjenester.

Vil du vite mer om HMS-avtalen så ta kontakt med en av HMS-rådgiverne (se nederst i saken)

 

Arbeidshjelp

Vi oppfordrer alle til å ta kontakt med andre bønder, avløserlag og annen potensiell arbeidshjelp for å avtale hvordan man kan hjelpe hverandre dersom behov skulle oppstå. Ta en gjennomgang av gårdens arbeidsbeskrivelser og annen nyttig informasjon slik at sykeavløseren lett kan sette seg inn i arbeidet på gården.

 

Corona og husdyrproduksjon

Mattilsynet og Veterinærinstituttet anbefaler at coronasmittede personer begrenser kontakt med matproduserende husdyr. Det er bedre å være føre var, til tross for at det ikke er noe som tyder på at dette viruset utgjør fare for dyrehelsen. Coronaviruset skal heller ikke smitte via mat eller drikkevann ifølge Mattilsynet.

 

Kontaktinformasjon til alle rådgiverne i NLR Trøndelag

 

HMS-rådgivere i Trøndelag:

Lars Ulvsløkk, Meldal.        Tlf. 970 79 778   lars.ulvslokk@nlr.no

Sigmund Trønsdal, Meldal  Tlf. 900 46 093   sigmund.moen.tronsdal@nlr.no

Ola Fiskvik, Leinstrand.     Tlf. 911 42 052   ola.fiskvik@nlr.no

Ellen Helstad, Leinstrand   Tlf. 418 54 438   ellen.helstad@nlr.no

Øyvind Røstad, Vanvikan   Tlf. 952 14 902   oyvind.rostad@nlr.no 

Ole Petter Hjelde, Verdal.   Tlf. 958 07 396   ole.petter.hjelde@nlr.no

Per Leif Hjelde, Verdal.       Tlf. 908 40 652   per.leif.hjelde@nlr.no

Per Olav Rian, Overhalla    Tlf. 992 98 451   per.olav.rian@nlr.no

Sandra Rian Asp, Overhalla Tlf.458 63 246   sandra.rian.asp@nlr.no

 Fortell oss gjerne hva du gravde etter. Vi jobber med å gjøre sidene våre bedre.
Æsj, det var dumt. Hva lette du etter? Gi oss gjerne en tilbakemelding slik at vi kan gjøre det lettere for deg å finne fram på sidene våre.