Fjerning av halm

25.10.2018 (Oppdatert: 25.10.2018)

Etter det våte været vi har hatt den siste måneden er det en del halm som har blitt liggende upressa og som nå er i en sånn forfatning at den heller ikke kan presses. Denne halmen må det tas grep om før våren kommer og det skal jordarbeides igjen. Er det planer om høstpløying må det gjøres tiltak i høst.

Halm i streng før kutting. Foto: Olav Einar Hegstad

Vi har vært borti ulike metoder, med følgende erfaringer:

 

Beitepusser

Der har vi sprikende erfaringer, noen er svært fornøyde og andre har dårligere erfaring. Bildene i artikkelen viser halm som hadde ligget i ca. 4 uker før den ble kutta med beitepusser før pløying. Her var det skåra sammen tre og tre skårer så det ble kjørt to ganger med beitepusser for å få det knust godt nok. Beitepusseren gikk godt, og det var ingen tekniske utfordringer. Pløyinga i etterkant var uproblematisk etter to ganger med beitepusser, men hastigheten ble økt noe for å få plogen til å gå godt. Halmen var så å si tørr da den ble beitepussa, våtere halm ville nok vært betraktelig mer krevende.

 

Fôrhøster uten tut

Vi har også sett eksempler på bruk av fôrhøster hvor tuten er kappa av. Her får man spredd halmen bedre enn ved bruk av beitepusser, og kan være et alternativ for de som har tilgang til en gammel fôrhøster.Fortell oss gjerne hva du gravde etter. Vi jobber med å gjøre sidene våre bedre.
Æsj, det var dumt. Hva lette du etter? Gi oss gjerne en tilbakemelding slik at vi kan gjøre det lettere for deg å finne fram på sidene våre.