Styringsverktøy med klimagevinst

04.07.2017 (Oppdatert: 04.07.2017) Morten Berntsen

Bedre utnytting av næringsstoffer reduserer utslippene av klimagasser, samtidig som det gir god økonomi for bonden. Norsk Landbruksrådgiving Vest tester ut nytt styringsverktøy på gårdbrukere i Kvinnherad i Hordaland.

Bart van Gool (midten), rådgiver i NLR Vest, har oversatt en nederlandsk modell som beregner utnyttelsen av næringsstoffene. Kretsløpstolken er nå under uttesting hos bønder i Kvinnherad. FOTO: Lise N. Austrheim

   
– Bonden er interessert i et verktøy som viser hvordan næringsstoffene best kan utnyttes. At dette også gir reduksjon i utslipp av klimagasser, tar vi som ren bonus, sier Bart van Gool, rådgiver i NLR Vest. Han har oversatt en nederlandsk modell for beregning av næringsbalanse på det enkelte gårdsbruk, kalt Kretsløpstolken på norsk.

– I Nederland har modellen blitt utviklet gjennom en 25-års periode, og har siden 2010 også inneholdt en beregning av klimagasser, forklarer van Gool.

Les hele saken her.



Fortell oss gjerne hva du gravde etter. Vi jobber med å gjøre sidene våre bedre.
Æsj, det var dumt. Hva lette du etter? Gi oss gjerne en tilbakemelding slik at vi kan gjøre det lettere for deg å finne fram på sidene våre.