Hest og slått

26.06.2017 (Oppdatert: 26.06.2017) Elin Thorbjørnsen

Som fôrprodusent til hest er det viktig å vite hva slags grovfôrbehov hesten har.

Ill.foto Elin Thorbjørnsen

Hesten er skapt for å stå og spise litt hele dagen og kan fort ende opp med å få i seg for mye av energi og protein ved å spise tidlig slått gras. Hester med stort fôrbehov trenger fôr av klasse H1 og H2, mens hester som blir brukt moderat trenger H3 og lavere. Grovfôrmodellen på Vips oppgir fôrkvalitet i FEm, som vi bruker til drøvtyggerne. Ved å regne om fra FEm til FEh kan en bruke Grovfôrmodellen som hjelp til å peile inn slåttetidspunktet etter hva slags fôr du skal produsere. Formelen i boksen under viser hvordan du kan regne om FEm til FEh.

  

Om du ikke skal produsere fôr av klasse H1 kan du fortsatt drøye slåtten. La bakken få tørke ordentlig opp etter regnet som har kommet før du kjører utpå. Værvarslet melder bedre vær uti uka, så det er muligheter for brukbare tørkeforhold.   

Sukker
Sukkerinnholdet i graset øker med graset utvikling. Og det er ikke så mye vi får gjort med det. Teoretisk sett så kan det da være aktuelt å presse graset på morgenen. Da har plantene brukt sukker gjennom natta. Hvor mye en kan redusere sukkerinnholdet ved å presse tidlig om morgenen er vanskelig å si, men når det er sol til langt på kveld og tidlig opp på morgenen er det nok noe begrenset effekt. Og så vil vi jo ha tørt fôr så da er det best å presse utpå dagen når doggen har tørket helt opp.
Teksten og boksene er inspirert av Kari Bysveen i NLR Viken.

 

 Fortell oss gjerne hva du gravde etter. Vi jobber med å gjøre sidene våre bedre.
Æsj, det var dumt. Hva lette du etter? Gi oss gjerne en tilbakemelding slik at vi kan gjøre det lettere for deg å finne fram på sidene våre.