Spredning av husdyrgjødsel etter 1. slåtten

09.06.2016 (Oppdatert: 15.02.2017) Elin Thorbjørnsen

Det har vært en tørr vår flere steder i Trøndelag. Slåtten har begynt flere steder, og det er på tide å tenke på å spre husdyrgjødsla.

Husdyrgjødsel som blir liggende på bladene etter spredning er potensiell sporekilde.

Det har vist seg i flere år at det er spesielt etter tørre, varme somre at vi får problemer med sporer i melka. Vårt inntrykk er at det både skyldes at det virvles opp mye jord når en kjører på tørr jord, men også at en ofte blir gående og vente på regn når en skal spre husdyrgjødsla etter førsteslåtten.

Vi vil derfor sterkt oppfordre til at husdyrgjødsla kommer på så raskt som mulig etter slått. En bør ikke vente på regn dersom det ikke er meldt regn på langtidsvarselet etter at slåtten er ferdig. Det er lett at graset vokser fra oss, og at det blir mer enn ti cm lang før en får spredd dersom en skal vente på regn midtsommers. Jorda er aldri så lagelig å kjøre på som rett etter slått.

Det er også varsla innstramminger på sporeproblematikken i fra TINE, så det er all grunn til å ta alle forhåndsregler for å unngå sporer i fôret.Fortell oss gjerne hva du gravde etter. Vi jobber med å gjøre sidene våre bedre.
Æsj, det var dumt. Hva lette du etter? Gi oss gjerne en tilbakemelding slik at vi kan gjøre det lettere for deg å finne fram på sidene våre.