Potethøsting

22.08.2016 (Oppdatert: 15.02.2017) Olaug Bach

For at skallkvaliteten skal bli god bør potetriset ha begynt å få visnesymptom før nedsviing.

Trygve Kirkerød, BAMA i potetåkeren til Magne Mo. Foto Olaug Bach

Vi hadde besøk av Trygve Kirkerød fra BAMA på markvandring i potet på Fannrem, Orkdal. Han jobber mye med kvalitet på poteten. Nå når det nærmer seg høsting presiserte han at «tvangsmodning» av poteten gir ikke like god skallkvalitet som når en venter med å svi ned riset til det viser visnesymptomer.
Det har vært god vekst i poteten på ettersommeren. Gjødsel som ikke kom til nytte da det var tørt og kjølig på forsommeren, gir ekstra vekst nå når den egentlig skulle avta. Knollene begynner å bli store nok på noen sorter, så da har en likevel ikke noe annet valg enn å svi ned riset, eventuelt knuse riset.
God skallkvalitet er viktig for at poteten skal tåle all håndtering den blir utsatt for, det kan redusere mekaniske skader og sykdomsangrep.
Rask opptørking av overflaten på potetene reduserer faren for knollinfeksjoner av flere potetsykdommer, som vil kunne utvikle seg på lager.Fortell oss gjerne hva du gravde etter. Vi jobber med å gjøre sidene våre bedre.
Æsj, det var dumt. Hva lette du etter? Gi oss gjerne en tilbakemelding slik at vi kan gjøre det lettere for deg å finne fram på sidene våre.