Nytt kunnskapsområde i Norsk Landbruksrådgiving Trøndelag!

01.03.2016 (Oppdatert: 15.02.2017) Martin Sigbjørn Solli

NLR Trøndelag etablerte 1.januar rådgivningstilbud innen fornybar energi, og vi kan nå tilby rådgivning innen fornybar energi.

Satsing på fornybar energi ved NLR - Trøndelag

Martin S. Solli ble ansatt i NLR Trøndelag 1.januar, og han tilbyr rådgiving innenfor alle felt av fornybar energi, og Martin har kontorsted på Skjetlein.

Under kan du lese mer om hva Martin kan bistå med på ditt gårdsbruk.

 • Utgangspunktet er å se på gården som er ressurs. Vi ser at mange bønder har stort energibehov. Kylling, kalkun og svineprodusenter har naturligvis et stort energibehov. Vi ser imidlertid nå at det er flere melkeprodusenter som sparer en del penger på energi ved å bruke flis til oppvarming. Her er litt om det vi kan tilby:

  • Bioenergi – Alle typer flis, ved, halm, biogass. Innovasjon Norge har et bioenergiprogram der det er mulig å få inntil 33% støtte for investering til gårdsvarmeanlegg. Andre støttesatser gjelder ved biogass. Vedlagt finner dere faktaark fra IN.

  • Sol – Solcelle . Her skjer det mye spennende om dagen og vi jobber aktivt med å få opp ett eller flere pilotanlegg i Trøndelag.

  • Varmesalgsanlegg – Det er mange bønder som har gått sammen for å etablere varmeselskap der det selger energi til lokale firmaer eller kommuner. Dette skjer ved at det varmes vann via en fliskjele og vannet distribueres ut til forbruker. Kravet her er at selskapet som selger varmen skal ha aksjemajoritet. Vi har vært med og er med i flere slike prosesser. Er det noen av dere som lurer på om dette kan være noe for dere. Er det bare å ta kontakt.

  • Vi regner med å arrangere flere kurs og ha infokvelder spesielt innen bioenergi. Vi vil også prøve å arrangere noe som heter «fyrromssafari» der vi drar rundt å ser på forskjellige typer anlegg. Er det noen av dere som kan tenke dere at vi kommer til ditt nabolag? Det er bare å ta kontakt så skal vi prøve å få til noe!

  • Fakta ark fra Innovasjon Norge Faktaark gardsvarmeanlegg 2016.pdf

  • I tilfelle du lurer på noe, er det bare å ta kontakt med:

Bildet viser gårdbruker Geir Midtlyng sitt flisfyringsanlegg på Lundamo. 

 

Martin Solli, e post: martin.solli@nlr.no, tlf 928 37 002.Fortell oss gjerne hva du gravde etter. Vi jobber med å gjøre sidene våre bedre.
Æsj, det var dumt. Hva lette du etter? Gi oss gjerne en tilbakemelding slik at vi kan gjøre det lettere for deg å finne fram på sidene våre.