Utnytt potensialet i beitene!

14.08.2019 (Oppdatert: 14.08.2019)

Vi har fortsatt mye beitesesong igjen, og det er viktig å holde trykket oppe for å utnytte potensialet for å få et godt høstbeite. Her finner du litt om anbefalt beitestell utover høsten

 

Beitepuss og ugraskamp

Når dyra har gått et par måneder på samme beite, går ofte avbeitinga ned og vrakinga opp. Dette blir særlig synlig der beitepussen har blitt litt slapp. Fortsatt er det nyttig å pusse av tuer og vrakgras, og å få fordelt gjødselruker. Har ugras fått stå i fred hele sesongen og sette frøtopp, må disse fjernes manuelt først så du ikke sprer frø "i vilden sky" med beitepusseren.

 

Gjødsle beitene

August er en god vekstmåned, og du bør fortsette med ca 1 kg N/daa pr uke på kløverfattig beite. Rugen er nå i ferd med å roe ned veksten, særlig der den kun er vårgjødsla. Har du med raigras i blandinga og du ser det har slått til, er det da på tide å gjødsle for å få godt raigrasbeite utover høsten. Raigras krever bra med næring for å gi god vekst.

 

Klargjør for høstbeite

Enten du nå utvider eller bytter beite etter full sesong på innmarksbeite, eller skal gjøre klart for dyr som kommer fra utmarksbeite om en måneds tid, er det viktig å legge til rette for god tilvekst. Viktigste er tiltaka nevnt ovafor, deretter å tenke gruppering av dyr som kommer fra utmark. Vi vil spesielt understreke gjødsling til høstbeitet. Effektiv sluttfôring krever proteinrikt beite, og fôringsforsøk viser godt utbytte for gjødsling. Hold deg til moderate mengder, særlig på grønnfôrbeite. Optimalt bør høstbeite være gjødsla 3-4 uker før dyra slippes på.

(NLR Innlandet)

 

 Fortell oss gjerne hva du gravde etter. Vi jobber med å gjøre sidene våre bedre.
Æsj, det var dumt. Hva lette du etter? Gi oss gjerne en tilbakemelding slik at vi kan gjøre det lettere for deg å finne fram på sidene våre.