Myte 1: Du blir tjukk av å spise potet

Myten oppsto under lavkarbobølgen og bygger på flere misforståelser. Poteten har færre kalorier enn både hvit ris og pasta.

Forskning har også vist at poteten heller ikke gir høy GI (glykemisk indeks), når vi spiser den sammen med andre matvarer. Dette betyr at poteten ikke påvirker blodsukkeret og insulinnivået i like høy grad som tidligere myter har hauset opp.

Myte 2: Potet er ikke sunt

Poteter er ikke inkludert i «fem om dagen», men hører med i et variert kosthold og inneholder mer kostfiber, vitaminer og mineraler enn vanlig ris og pasta. Poteter anbefales i helsedirektoratas kostråd (punkt 3).

Poteter inneholder også mye vann, faktisk så mye som 80 prosent! Poteten gjør at du blir mett og ikke trenger å spise så store mengder annen mat.

Potet kan brukes til å jevne supper og sauser for de som ikke tåler gluten.

Myte 3: Poteten er kjedelig mat

Poteter til middag er ikke kjedelig. Du kan lage de deiligste retter av poteter. Poteten kan tilberedes på så mange måter: Kokt, ovnsbakt hele eller i båter, stekt, kalde i salater, most, som kanaripoteter, røsti, potet på pinne, raspeball, knuste poteter og enda mere til.

Det kommer stadig nye og spennende sorter på poteter de siste årene. Store og små, gule og røde. Poteten er anvendelig til hverdag og fest, og til mennesker i alle aldre. Ta en kikk på alle de gode potetoppskriftene hos BAMA og Opplysningskontoret for frukt og grønt.

Poteten tar lett opp i seg andre smaker, når den blandes med ulike matvarer.

> La deg inspirere til å lage noe #diggpotet

Myte 4: Poteten må skrelles

Slutt å skrelle potetene! Faktisk er det best å spise potetene med skallet på, siden mesteparten av vitaminene sitter i skallet.

Myte 5: Barna liker ikke poteter

Barn elsker å være med å lage mat. En deilig potetmos kan toppes og farges på ulike måter, som gjør den spennende. Potet og gulrotmos kan gjerne være noe av det første en baby spiser som fast føde.

Myte 6: Poteten tar lang tid å tilberede

Små til mellomstore poteter trekker i varmt vann eller bakes i ovnen på 12 – 20 minutter. I mellomtiden kan du gjøre andre ting – potene lager seg selv. Oppskårede poteter tar kortere tid. Store poteter kan også enkelt deles for å redusere koketiden.

Myte 7: Poteter er bare karbohydrater og vomfyll

Potet er et av våre mest komplette næringsmidler, som inneholder nesten alt kroppen trenger. Poteter har lite fett, men ellers allsidig nok næring til å leve på kun poteter.

> Les om mannen som levde på poteter i et år.

Myte 8: Poteter er tungvint å lage til en person

En potet bakes raskt i mikrobølgeovnen. Stikk hull i skallet og bak den 2 minutter på hver side.

Store poteter kan deles, enten de skal spises som de er eller bli til deilig mos.

Myte 9: Søtpoteter er mye sunnere enn potet

Søtpotet og potet har nokså lik sammensetning. Potet har litt mindre antioksidanter, men også litt mindre sukker. Poteten er mer kortreist og vinner klart på bærekraft.

> Trodde du søtpotet var sunnest?

Myte 10: Bakepoteter må pakkes i folie

Tvert om – både små og store poteter kan bakes hele i ovn, uten innpakking. Da får de en sprø skorpe og en bløt kjerne og kan fylles med mye godt.

Myter om poteter Iform side 1
Fra I Form har vi hentet illustrasjonen "Myter om poteter"
Myter om poteter Iform side 2
Fra I Form har vi hentet illustrasjonen "Myter om poteter"