Hva er leasing

Leasing betyr finansiell leie, og ved leasing eier du ikke utstyret som du anskaffer. Dine månedlige leasingutgifter beregnes imidlertid på samme måten som for et annuitetslån. Leien betales forskuddsvis pr mnd, og det kommer til termingebyr. Om du sammenligner pris på lån eller leasing – vær obs på at gebyrer og andre omkostninger kan være forskjellige, slik at kostnaden ikke blir den samme fordi om nominell rente kan være den samme. Hele leasingbeløpet, inkl renter, "avskrivning/ avdrag" og gebyrer reduserer næringsinntekt i skatteregnskapet, og påvirker både personinntekt og alminnelig inntekt. Ved kjøp og lån, vil avskrivning påvirke personinntekt og trinnskatt, mens renter og gebyr kun påvirker alminnelig inntekt (22% skatt). Dette gjør leasing gunstig når målet er lavere inntekt og spart skatt.

Vanligst i landbruket er at hele investeringen "betales ned" i løpet av leasingperioden, gjerne 3-10 år. Dette gir skattemessig utgiftsføring over kortere tid enn reell levetid for mange driftsmidler som leases. Noen selskap tilbyr også leasing med restverdi (som er vanlig for bil), som kan være aktuelt dersom man planlegger å bytte ut det leasede driftsmiddelet etter få år. Da beregnes leiens størrelse som nedbetaling til en bestemt restverdi. I tillegg tas takst ved innbytte.


Gunstig med leasing ved høy marginalskatt

Leasing har mange fordeler i noen situasjoner. Om valget av finansiering står mellom leasing og lån for en veletablert bonde med jevnt høy inntekt fra jordbruket, kanskje supplert med lønnsinntekt, så vil svaret ofte være at leasing gir så stor effekt på skattereduksjon at det er lønnsomt. Hvis likviditeten heller ikke er noe problem for denne bonden, er anbefalingen om leasing enda klarere. Men dette er ikke alltid situasjonen for en ung og nyetablert bonde. En leasingavtale inngått av senior få år før overdragelse kan være en god tilpasning. Men det er ikke sikkert at det er bra for juniors økonomi å overta den samme leasingavtalen.


Hvis likviditet blir en utfordring

Noen ganger opplever man dårlig likviditet og må gjøre tiltak for å bedre den. Tiden rett etter overdragelse, etter en større investering eller med endring av driftsopplegg er slike situasjoner. En leasingavtale med fullverdileasing gir i utgangspunktet en tøff likviditetsbelastning fordi den legger opp til nedbetaling over kortere tid enn levetiden på driftsmiddelet. Om dette blir for tøft, så er ikke alltid leasingselskapene de første til å stille med rimelig betalingsutsettelse eller endring av betalingsplanen. Alternativet til leasing er finansiering med lån. Lånet kan i utgangspunktet være strukket over lenger tid enn tilsvarende leasingavtale. Lån har du også som oftest i en bank som har interesse av din totale betalingsevne og mulighet for å drive godt videre. Det kan gjøre det enklere å forhandle om avdragsutsettelse, endring av nedbetalingsplan mm., og derigjennom bedre likviditeten i en vanskelig situasjon.


Hva om du trenger å sikre trygderettigheter

I forbindelse med sykdom, svangerskap og fødselspermisjon er mange trygderettigheter knyttet til størrelsen på næringsinntekt og personinntekt. Spesielt som ung bonde, kan det ha stor effekt på trygderettighetene hvilken inntekt som kommer på skattemeldingen et enkelt år. Som næringsdrivende med svingende inntekter, er det viktig å kjenne til og kunne utnytte de fleksible mulighetene som finnes. Det å variere de skattemessige avskrivningene er den mest kjente og effektfulle av disse. Du kan redusere eller droppe avskrivninger et år med ellers lav inntekt, og utsette gleden med skatteeffekt av dem, til senere år med høyere inntekt. På den måten kan du sikre f.eks minimum ½ G på hver av ektefellene, slik at begge kommer innenfor ordningen med "tilskudd til avløsning ved sykdom mv". I andre situasjoner kan det være ønskelig å få høyest mulig personinntekt eller jordbruksinntekt, så høy at du utnytter jordbruksfradraget eller sikrer grunnlag for tidligpensjon (gjelder eldre bønder). Leasing gir ikke denne muligheten til å justere opp skattbar inntekt!


Når lån og når leasing?

Alle forhold ved leasing er ikke nevnt her. Maskinforhandlere og selskap som tilbyr leasing er gode til å markedsføre. Vi har mer om leasing på vår hjemmeside. Se også info om vårt nye tilbud NLR Likviditet. Noen råd om investering og leasing kan sammenfattes her:


Gjør en økonomisk vurdering før investeringen

  • Lønnsomhet i investeringen
  • Er fleksibilitet viktig, og hva slags fleksibilitet trenger jeg
  • Hva er billigste finansieringsalternativ
  • Hvordan påvirker det likviditeten
  • Hvordan påvirker det skattbar inntekt


Noen nesten generelle konklusjoner kan trekkes:

Aktuelt å velge leasing:

  • Høy marginal skattesats og allerede godt sikrede trygderettigheter
  • Manglende pantegrunnlag
  • Raskt verdifall i forhold til tillatt skatteavskrivningssats
  • Komplisert eie- og delingsforhold i maskinsamarbeid
  • Driftsmidler med lave tillatte skatteavskrivningssatser, 10 % og lavere (det er få eksempler på slike – de må være "identifiserbare gjenstander").


Leasing bør ikke velges:

  • Jordbruksinntekt lavere enn det som gir fullt jordbruksfradrag (kr 354')
  • Billig annen finansiering
  • Ujevn inntekt
  • Dårlig likviditet
  • Usikker på investeringen (går mot endringer i driftsopplegg?)
  • Anskaffelse sent på året