Det er mye man skal sette seg inn i for å kunne sammenlikne de ulike tilbudene. Skal en velge spotpris eller fastprisavtale. Det er også varianter rundt timesspot og variabel pris. Det selges også ulike varianter av pristak. I tillegg bør man være klar over de ulike selskapenes bindingstid.

Over år sies det at spotpris skal være billigst, men dette kommer litt an på blant annet strømforbruket ditt gjennom året. På vinterhytta, hvor du bruker det meste av strømmen på vinteren, vil kanskje en fastpris være gunstig. Fastpris kan også være greit for å ha en forutsigbar pris på strømmen. På et gårdsbruk med biofyring hvor det brukes ganske jevnt med strøm hver måned gjennom hele året, vil kanskje en spotprisavtale være mest gunstig.

Landbruket kan ofte ha stort strømforbruk på sommeren med mye ventilasjon i husdyrrom eller korntørka på høsten. Over år har sommerstrømmen vært lavere enn vinterprisen. Se tabell. Fastprisavtale kan tegnes for ulike perioder fra måneder til flere år. Jeg skal ikke spekulere i hva strømprisen kommer til å bli de neste årene. Som tabellen viser, har det historisk vært svært store variasjoner både gjennom året og mellom år.

Bilde1
Månedspris på strøm fra Nord Pool. Prisen er inkludert moms, men ikke lovpålagt elsertifikater. Kilde: los.no

Svært mange har en spotprisavtale. Da følger prisen Nord Pools til enhver tid gjeldene strømpris. I den kalde perioden nå i januar og februar har denne vært spesielt høy. De ulike kraftleverandørene har ulike påslag på denne prisen og forskjeller i hva det månedlige fastleddet er. Flere selskap har ulike former for «lokketilbud». Disse kan være gunstige, men en skal da følge med på hva som skjer når dette tilbudet går ut. Mange selskaper krever at en både har avtalegiro og efaktura. Roter en med dette, får en helt annen strømavtale enn det en trodde. Du bør også velge en avtale der m betaler etterskuddsvis.

Selve effektleddet utgjør en relativt liten del av den totale strømprisen, da avgifter, moms og nettleie er bestemte priser som en ikke kan få gjort noe med.

Eksempel på hvordan en strømregninger bygd opp med en spotprisavtale hos NTE – Agrol-avtale, hovedsikring under 125 A, hos Elvia (gamle Hafslund) og et tenkt forbruk på 4000 kWh desember 2020:

Fra strømleverandør (Alle tall inkl. mva)

Forbruk 4000 kWh

Pris pr kWh

Selve strømprisen (desember 2020)

26,77 øre/kWh

26,77

Påslag til strømleverandør fastledd

0 kr/mnd

0

Påslag til strømleverandør - energiledd inkludert elsertifikat

2,88 øre/kWh 1)

2,88

Fra nettselskapet

Nettleie fastledd

2200 kr/år

10,41

Nettleie effektledd

26,91 øre/kWh

26,91

Forbrukeravgift til Staten

20,16 øre/kWh

20,16

Avgift til energifondet Enova

1,25 øre /kWh

1,25

Total strømpris pr kWh

88

1) Elsertifikatet kan variere fra avtale til avtale. Kraftleverandøren kan fordele denne kostnaden ulikt mellom kontrakter og kundegrupper (nve.no). Elsertifikatet utgjør her 0,7 øre/kWh + mva.

På nettstedene strompris.no til forbrukerrådet eller elskling.no kan en få en oversikt over tilbud fra ulike strømleverandører. Her kommer ikke tilbud gjennom organisasjonene frem. De fleste i landbruket har mulighet til å bestille strøm gjennom fordelsprogrammet til Agrol. Her er det gode betingelser på spotprisavtale med lave påslag på spotprisen og fastleddet. Nettleien kommer en ikke utenom der en bor.

Flere er blitt ringt opp av ulike selgere for ulike strømavtaler. Dette er selskaper som spekulere i strømmarkedet og kjøper strøm for fremtidige leveranser. Dette kan være billige løsninger til tider. Mange av disse avtalene kan ha lange bindingstider og vanskelig å komme ut av.