Noen i de tidligste områda kom litt i gang med våronna i månedsskiftet april – mai, men det fleste har nok merket seg at det har vært svært rått i jorda, og at det ikke ble særlig gode forhold for jordarbeiding før været snudde om. Selv om vi har hatt dårlig våronnsvær mange ganger tidligere, er det er nok lenge siden det er gjort så lite våronn i Trøndelag frem mot midten av mai. Når vi nå omsider kommer i gang igjen, er det kanskje lurt å tilpasse seg den seine våren.


Hvilke tilpasninger skal vi gjøre?


Nå får vi håpe været som yr og de andre værmeldingstjenestene har planlagt, og snur om på været fra 20 mai. Dersom det slår til vil nok de fleste få gjort mye før mai er omme, og potensiale for gode kornavlinger kan fortsatt være til stede.
Likevel kan det være lurt å gjøre noen tilpasninger, da såtidspunktet for mange vil være både 2 og 3 uker senere enn normalt. Vi har likevel sett at sommeren kan gjøre sitt til at kornet tar igjen mye av det tapte.
Kan man begrense omfanget av de seineste sortene er nok det lurt. Det er kanskje ikke nødvendig å avskrive dem helt, men iallfall redusere arealet noe. Det er jo sannsynlig at innhøstinga også vil bli forskjøvet noe. Som en tommelfingerregel kan man regne seineste såing av vårhvete den 25 mai, seine byggsorter som Thermus og sorter med tilsvarende veksttid bør i jorda seinest sist i mai, havre før 5. juni og bygg omkring 15 juni. Det er da snakk om de tidligste sortene. Generelt er det lurt å bruke en tidlig byggsort på areal som mangler sol utover i september.

Det kan også være aktuelt å redusere gjødslinga noe. For det første er det sannsynlig at avlingspotensialet er redusert noe i forhold til et normalår. Forsøk viser opp mot 30 % avlingstap ved såing rundt 25. mai kontra 20 april. Dermed må gjødslingen tilpasses med en reduksjon. For det andre vil en høy gjødselmengde kunne bidra til å forsinke åkeren, og gjøre at den modnes seinere. Særlig er det en utfordring med de seine sortene. Delgjødsling vil være minst like smart i år som andre år. Da har vi bedre muligheter for å justere gjødsling både etter beregna avling, N-bidraget fra jorda, og forventa modningstidspunkt. En reduksjon på ca. 1 kg. N kan være aktuelt dersom såinga er 2 uker forsinket. Er såinga ytterligere forsinket mot normalt tidspunkt kan det være aktuelt å redusere mer.

Såmengden bør også tilpasses. Dette for å kompensere for dårligere busking og for å gi noe jevnere modning. Sein såing gir økt sjanse for varmt vær og gode vekstforhold i kornets buskingsfase, og dermed mindre buskingsskudd. Grovt sett kan man regne med å måtte øke såmengden med ca. 1 kg/daa per uke utsatt såing.

Hvor lenge skal vi vente før vi fortsetter arbeidet i åkeren?

Jordarbeiding ved ulagelige forhold er i utgangspunktet ikke anbefalt. Kjøring på fuktig eller våt jord gir pakkesaker og tetting av jorda, som igjen fører til dårlig jordstruktur og drenering. Jo råere jorda er ved bearbeiding, jo tettere kan den bli. Dermed blir avlingspotensialet deretter. Dersom vi kommer ut i juni begynner det imidlertid å haste for mye av det usådde arealet og man må vurdere metoder som trosser anbefalingene. Å gi noen generell anbefaling på hvor lenge man skal vente med jordarbeiding og såing er svært vanskelig, da det varierer med både værforhold og jordtype. Det er de generelle rådene for når jorda er laglig som gjelder fortsatt.

Våronn – Plan B


Dersom det viser seg at værforholdene fortsetter å motarbeide oss kan det være aktuelt å gjøre noen forenklinger; både når det gjelder jordarbeiding og såing. På denne måten øker vi kapasiteten og unngår pakking og strukturskader på jorda der det er vått.
NIBIO har gjennomført et prosjekt på akkurat dette, «våronn plan B». Prosjektet gikk fra 2017 til 2019, hvor det ble gjennomført flere forsøk der det ble undersøkt effekten av ulike forenkla jordarbeidingsmetoder/redskaper i kombinasjon med to ulike jordarter. Forsøkene ble utført på NIBIO Kvithamar. I tillegg ble det innhentet en del erfaringer bra gårdbrukere angående forenkla våronn. Det er foreløpig ikke publisert fullstendige resultater fra prosjektet, men mye av det ble presentert på kornmøtene på Mære og Skjetlein i vinter. Et av resultatene som ble trekt fram var utfordringene med halm på upløyd jord.


Siste utvei

Når det ikke er brukbart vær i sikte, og kalenderen viser langt ut i juni må man begynne å se etter nødløsninger. Såing med tradisjonell såmaskin er vanskelig under våte forhold, og kunstgjødselspreder kan være løsningen. Dersom man velger å så med kunstgjødselspreder er det viktig at man får rikelig med fukt etterpå, slik at kornet får gode spireforhold. Ei lett nedharving og/eller tromling er likevel å anbefale dersom forholda tillater det. Man kan nok ikke regne med ei avling på normalt nivå med denne etableringsmetoden. Slike metoder er nok likevel ikke å foretrekke før man kommer ut i juni.

Vi får krysse fingrene for at vi slipper å benytte oss av disse nødløsningene i særlig grad.