Delgjødsling bygg

Enn så lenge haster det ikke med delgjødsling da det savnes nedbør, men hvis det kommer litt rein i neste uke kan det være bra og gjødsle før det. På mange sted begynner bygget komme så langt at det er mulig å bruke satellittbilder fra Cropsat eller Atfarm. N-tester er også mulig å bruke hvis bygget har kommet i Z 32 og oppøver. Hvis bygget ikke har kommet langt nok er det mulig å se på bilder fra forrige år hvis det var samme vekst. Det viser ofte samme variasjon over feltet.

Når du vurdere hvor mye nitrogen som skal spres gjelder der og ta feltets potensial i beakting i kombinasjon med hvor mye nitrogen du lagt fra start og hva avlingsmålet er. Hvis du syns det er vanskelig og vite hvor mye nitrogen som skal spres i denne tida med tanke på vær, kan det vare en ide’ og spre halve delgjødslinga og deretter vent med resten hvis det kommer mer nedbør.


Ugras

Forekomsten av ugras varierer rundt i Trøndelag. De som ikke har sprøytet ennå må ta et beslutt om eventuelt sprøyte så fort som mulig eller om å vente til det har kommet regn. Det er fortsatt en del dugg om natten og kornet ser fortsatt ikke stressa ut av tørke og derfor er det fortsatt mulig å ugrassprøyte, men hvis vær blir fortsatt varmt og tørt da kan det være en ide’ at vente. Gå ut i åkeren og se hvor mye ugras du har, har du mye ugras bør du ikke vente for lenge for det kommer til å fortsette vokse og bli så pass stort at dosen må økes hvilket kan bli problematisk. Tenkt på at kornet må ikke vare stressa når du sprøyter og at de middel med jordvirking ikke gir noen jordvirking nå, det er kun kontaktvirking på ugrasene som gir effekt i dette vær.


Insekter i vårkorn

Varmt og tørt vær leder ofte til økt aktivitet hos insekter, tross dette har vi sett relativt lite aktivitet bland insektene i felt. Derimot kan det forenders og det er viktig og se etter hvis du finner noen insekter i felten dine.

Kornbladbille
Kornbladbille er ikke vanlig forekommende i Trøndelag men i år har vi sett små angrep av innsekten. Kornbladbille kan gjøre skade i havre og bygg. Billene, både voksne og larver, lager langsgående striper mellom bladnervene. Det er larvene som forårsaker den alvorligste skader da de er mye mer tallrike og mindre bevegelige enn de voksne billene. Larvene konsentrerer gnagningen om ett eller få av de yngste bladene. Ofte kan dette vare flaggbladet, og det kan bli fullstendig ødelagt. Ved sterke larveangrep får de angrepene plantene et hvitaktig utseende.

Bekjempelse. Det er ikke utarbeid noen økonomisk skadetreskel for kornbladbille, men kjemisk bekjempelse anses lønnsom ved sterke angrep. Hovedangrepet av larvene kommer vanligvis i månedsskiftet juni-juli. I starten av juli er de fleste larvene i siste larvstadiet og plantene utsettes nå for det største angrepet. En eventuell kjemisk bekjempelse anbefales ved et begynnende larveangrep i siste halvdel av juni.


Bladminerfluer

Vi har observert litt næringsstikk av bladminerfluer. Ennå er det generelt ikke aktuelt med kjemisk bekjemping da det er så pass lite næringsstikk observert. Kraftige planter i god vekst motstår et angrep best. Hvis det er en plass med mye næringsstikk og observert minererfluer i felt er anbefalingen å sprøyte like før flaggbladet kommer til syne, dersom der er mer enn ca. 22 %* minert bladareal på de nedre bladene, og samtidig er næringsstikk på de øverste bladene (angrep fortsatt under utvikling).

*skadeterskelen varierer litt fra år til år, alt etter kornpris og pris på skadedyrmidlene