Rennebu og Oppdal kommuner har, i samarbeid med NLR Trøndelag, startet et prosjekt med mål om å synliggjøre verdien av beitebruk i utmarka / seterdalene og hva det utgjør i kulturlandskapet -for næringsliv, fastboende og tilreisende.

Vi ønsker å vise frem virkningen av beiting på vegetasjonen i de ulike utmarksområdene i fjellandbruket. Synliggjøringen gjør vi ved å gjerde inn en liten firkant ved populære utfartsområder i kommunene. Det inngjerda området er på 3*3 m i utmarka som da ikke blir beitet. Vi har satt opp 5 slike bur i 2020 og 2021 og vi har nå fått med flere grunneierlag i finansiering av flere bur, som blir satt opp neste sommer. I bura vil det fort vises effekten av beitingen, med forskjell i vegetasjonen utenfor og innenfor disse firkantene. Folk på tur vil kunne se selv hvordan området kommer til å se ut, om vi tar bort beitedyrene. Plassane er kartfesta og botanisert, for å dokumentere før og etter effekt.

Beitebur 5
Beitebur satt opp i Kvanbolet i Østfjellet. Foto NLR T
Beitebur 3
Kleivgardan: Det er god vekst i buret sommeren 2022. Foto : NLRT

Det er satt opp en informasjonstavle som forteller om beitebrukets betydning, om utmarksbasert matproduksjon, om viktighet av båndtvang, ferdselsvett mm. Det er satt inn en QR-kode i plakatene som er knytt opp til en side på kommunens nettsider. Her vil det bli lagt inn mer informasjon om området, kulturlandskapet mm etter hvert. Beiteburene er en god og visuell informasjon som synligjør verdien som beitebruket utgjør i kulturlandskapet.

Beitebur 6
Plakaten som heng på beitebura .

Prosjektet blir gjennomført med finansiering fra fylkesmannen, kommunene v/ Fjellandbruksprosjektet og grunneierlag.

Beitebura er plassert:

  • Rennebu: Svartdalssetra.
  • Oppdal: Kleivgardan,
  • Kvannbolet (østfjellet),
  • Dindalen og Kåsen.