Nysasting på epledyrking

Randi overtok gartneridriften i 2005 etter sine foreldre som kjøpte eiendommen på ca 7 dekar i 1965. der det starten ble drevet veksthusproduksjon av tomat og agurk i tillegg til poteter og grønnsaker på friland. Etter hvert ble grønnsaksproduksjonen trappet ned til fordel for blomster, både roser i snitt og sommerblomster for utplanting, alt beregnet på lokalmarkedet. Etter at Randi overtok satset hun mer på blomster, stauder og busker og bygde nytt utsalg med hagesenterpreg. I 2009 ble de første epletrærne plantet og arealet omlagt til økologisk produksjon.

Som gartner var Randi kjent med poding og okulasjon. Hun kjøpte derfor grunnstammer og podekvister for egenproduksjon. Det ble i første omgang podet 200 grunnstammer, B9 og M 26, og kvister fra fem forskjellige eplesorter, med hovedvekt på sortene "Discovery" og "Nanna". Anbefalingene kom fra Mikkelhaug fruktgård som var i gang med foredling av frukt. I tillegg tilegna hun seg kunnskap om dyrkingsopplegg for frukt gjennom kurs og markdager, bl.a. i regi av NLR.

Utviklingsfasen

Eplefeltet ble etablert på et tidligere grasareal. Det ble grunngjødslet med hønsegjødsel og trærne (piskene) plantet med 1,8 m planteavstand og 4 m mellom rekkene. Hvert tre ble bundet til en staur og pisken ble toppet. Deretter ble det sådd en kløverrik beiteblanding mellom rekkene. Det ble registrert kraftig vekst på trærne med M26 som grunnstamme, spesielt på sorten "Nanna". Året etter ble det podet 200 nye trær på grunnstamme B9 av sorten "Discovery". Det ble en del utfordringer med toppinga ettersom feltet ble populært for rådyrene i området. Ellers var veksten ganske bra og noen epler ble høstet og levert til Mikkelhaug.

Deretter gikk det seks år før de neste 150 trærne ble plantet. Valget falt denne gangen på grunnstamme M9. Selv om kvaliteten ikke var helt tilfredsstillende, ble kvistene podet og tilslaget ble bra. Piskene ble plantet ut i august 2017 med 1 m planteavstand i en rekke, mens resten av rekkene fikk 1,5 m planteavstand. Rekkeavstanden ble redusert til 3,5 m. Det viste seg at grunnstammene hadde flekker og sår som førte til at 50 % av trærne døde. Prøver ble sendt inn uten at det ble avdekket sjukdom. Nye trær ble plantet ut på det samme feltet som året før og tilveksten har vist at det gikk bra.

Arbeidsrutiner

Beskjæringa tar Randi vanligvis på høsten. Randis erfaring er at sorten 'Nanna' trenger ekstra beskjæring og stell, mens behovet for 'Discovery' er mindre enn både for 'Nanna' og flere andre sorter (Katja, Eir, Aroma). Den største arbeidsoppgaven i fruktfeltet har likevel vært å holde gras og ugras mellom og i rekkene i sjakk. I 2018 kjøpte derfor Randi en robotklipper. Det har frigitt verdifull arbeidstid. "Fortsatt gjenstår litt stell inne ved frukttrærne, men det er overkommelig", sier Randi.

Oppfølging av veksten gjennom hele året er nødvendig. Randi har gode rutiner på både gjødsling og plantevern, og med sin erfaring vet hun hva hun skal ser etter, og hvor. Det har vært svært lite skadedyr i feltet og skurv har foreløpig ikke vært noe problem. Hun har sprøytet med såpe og olje, samt brukt Thiovit 1-2 ganger som forebyggende tiltak hvert år. At området ligger nede ved sjøen hvor det er god lufting og mye fugl påvirker trolig veksten på en god og beskyttende måte.

Innhøstinga er også en stor arbeidsoppgave der foreldrene til Randi deltar. Eplene blir kontrollert og testet straks de er høstet, før de legges på kjølelager. Eplene sorteres før videre salg.

Lovende resultater

Randi har cirka 100 trær pr dekar. I 2014 ble det registrert 600 kg avling, hvorav 300 kg gikk til pressing. Året etter (2015) passerte avlingen 2 tonn. Kvaliteten er såpass god at minst 50 % går den veien. I 2016 var derimot avlingene på samme nivå som i 2015, noe som trolig skyldtes en svært kald og våt vår med dårlig pollinering. Men de siste registreringene viser at avlingene øker jevnt og trutt. I 2017 ble det levert over 3,5 tonn og 80 % av dette gikk til konsum, mye som direktesalg. Prisen er betydelig høyere når eplene går til konsum enn til pressing.

Utfordringer fremover

Fruktmengden forventes å øke i årene fremover. Trærne er fortsatt unge og må fortsatt formes slik at de yter mest mulig. Randi har til nå valgt en middels intensiv produksjon, men dette kan endres. Det kan også dukke opp skadedyr eller sykdom som kan gi nye utfordringer. «Tett oppfølging og raske tiltak», er derfor Randi's strategi for framtida. I tillegg planlegger Randi å etablere eget utsalg av trær, og ta imot bestilling fra produsenter som ønsker et større antall.

Lonnsom20frukthag Randi20med20epler202018
Randi Wikdahl ved Wikdahl Gartneri. Foto: Torill S. Holm
Lonnsom20frukthage20 Lagrin20i20kjolerom202018
Lagring av epler i kjølerom. Foto: Torill S. Holm