Valg av ensileringsmiddel

06.08.2013 (Oppdatert: 09.03.2017) Atle Horn

Hva slags ensileringsmiddel skal jeg velge? Trenger jeg å bruke ensileringsmiddel? Disse spørsmålene dukker stadig opp når det nærmer seg slåttonn. Målet med ensileringsmidlene er i alle tilfeller å oppnå et lagringsstabilt fôr med god gjæringskvalitet og hvor mest mulig av næringen fra rågraset er tatt vare på.

Valg av middel bør tas etter en vurdering av forventet tørrstoffprosent (TS %) ved innkjøring/pakking, og utfordringer avdekket i tidligere fôranalyser. Ved direktehøsting og liten grad av fortørking vil det være mye vann i graset, og grunnlag for kraftig gjæring. Under slike forhold bør det brukes maursyrebasert ensileringsmiddel (Ensil 1, GrasAAT Lacto m.fl.) for å redusere faren for feilgjæring, eventuell sporedannelse og ikke minst for å ta vare på sukkeret og protein i graset. Kofasil LP kan også være godt egnet, selv om tidligere forsøk har vist at det konserverer sukkeret litt svakere enn syreproduktene. Det er til gjengjeld ikke korroderende og skal ha bedre effekt mot etanolgjæring, smørsyre og listereriabakterier.

Ved god fortørk og økende tørrstoffinnhold øker faren for mugg og varmgang på grunn av luft i grasmassen. Maursyre har ingen effekt mot mugg- og gjærsopp, så her bør man inn med midler som inneholder propionsyre og eventuelt benzosyre for å oppnå en effekt (Ensil Pluss og GrasAAt plus inneholder propionsyre i tillegg til maursyre). Hvis problemet er smørsyre eller listeriabakterer, kan en vurdere å bruke middel med natriumnitritt og hexametylentetramin (Kofasil LP eller Kofasil Ultra).

Biologiske ensileringmiddel består av ulike stammer melkesyrebakterier, ofte i kombinasjon med ulike enzymer. Melkesyrebakteriene sørger for en økt produksjon av melkesyre som senker pH i grasmassen. Midlene er ofte i pulverform som skal blandes ut med vann til ferdig blanding. De er hverken irriterende eller korroderende, men effekten kan variere stort. De er best egnet under «gunstige forhold» med TS % over 25, og risikoen for jordinnblanding i fôret må være liten.

 

 

Bruker du nok ensileringsmiddel?

 

Doser alltid etter anbefalte mengder. Høyeste dose brukes ved rått gras og mye kløver. Ofte kan det være vanskelig å vite hvor mye graset veier. Her er noen veiledende tall:

Kg gras/m3 15 % TS 20 % TS 25 % TS 30 % TS
Slaghøster200190

175

Multikutter250235220

Dobbeltkutter

280

270

230

 

Lessevogn

320

290

260

225

Eksakthøster375340300260

Dersom du er usikker på om du doserer sterkt nok kan en fôranalyse avdekke hvordan konserveringen av graset har gått. Ta gjerne kontakt med en av våre rådgivere om du ønsker hjelp til å ta ut prøven, eller til å tolke analyseresultatet.

 Fortell oss gjerne hva du gravde etter. Vi jobber med å gjøre sidene våre bedre.
Æsj, det var dumt. Hva lette du etter? Gi oss gjerne en tilbakemelding slik at vi kan gjøre det lettere for deg å finne fram på sidene våre.