Lagring og flytting av rundball

25.06.2013 (Oppdatert: 09.03.2017) Heidi Rohde

Det legges i disse dager ned mye arbeid for å få tatt vare på årets grovfôr. Når utgangspunktet er bra og jobben blir gjort skikkelig, er sannsynligheten for å få til et bra resultet stor, særlig når en legger i rundball. Men ballene må ivaretas fornuftig også etter pressing og innpakking

Lagring og flytting av rundball

De fleste er godt i gang med slåtten, og mange er også ferdige. Ensilering i rundballer har blitt mer og mer vanlig, og erstatter i større grad siloene. Rundballer er på mange måter en ideell silo hvor lufta blir pressa ut på en effektiv måte og ballen blir pakket inn etter kort tid, noe som gir minimalt med lufttilgang. Sjansene for å få et godt grovfôr med rundballemetoden er stor så sant utgangspunktet er bra. Da er det viktig å ta vare på ballene med riktig håndtering og lagring.

 

Generelt anbefales det at ballene blir flyttet til lageret med en gang etter pressing, helst innen to timer. Gjæringa starer med en gang oksygenet er brukt opp, og det tar ikke lang tid før vi kan se at plasten buler. Flytting i denne perioden vil lett ødelegge klebinga mellom plastlagene og den blir lettere luftgjennomtrengelig. Ved bruk av klemme, vil gass fra gjæringsprosessen bli pressa ut og vi får et vakuum som vil trekke inn oksygen når vi legger dem i fra oss. Bløte baller ødelegges lettere enn tørre baller, og er de veldig bløte bør de heller ikke flyttes etter pakking. Bruk aldri spyd til å flytte ballene, sjøl om de ikke er pakket inn. Den hardpakka ballen vil da få ei stor lomme som fylles med oksygen. Dette forringer fôrkvaliteten sjøl om ballen blir pakka inn relativt raskt. Flytting med spyd etter innpakking må for all del unngås, taping gir aldri et fullgodt resultat.

 

Etter flytting fra jodet til lagringsplassen, bør ballene få ligge i ro og ikke flyttes før de skal brukes. Mange steder kan vi se at ballene lagres i kanten på jordet. Det er ingen ideell lagringsplass! Ikke bare stjeler det areal, men her blir det også et ugrasfelt. Det er bare høymola, tunrappen og vassarven som overlever under de forholdene som rundballelageret gir med både dårlig luft- og lystilgang. I tillegg fører det til mye ugunstig kjøring på enga når ballene skal hentes utover høsten og vinteren. Finn en gunstig lagringsplass hvor ugras og jordpakking ikke går utover avlingene.Fortell oss gjerne hva du gravde etter. Vi jobber med å gjøre sidene våre bedre.
Æsj, det var dumt. Hva lette du etter? Gi oss gjerne en tilbakemelding slik at vi kan gjøre det lettere for deg å finne fram på sidene våre.