NLR Trøndelag oppfordrer alle gårdbrukere som holder til på marin leirgrunn om å sette seg inn i hva kvikkleire er, og hva man skal være oppmerksom på som eier/forvalter av jordeiendom.
Les mer ›Har du ikkje tatt ut fôrprøver av årets grovfôr enda? Her følger ei kortfatta oppskrift på framgangsmåten, dersom du vil gjøre det sjøl. Ønsker du hjelp – ta kontakt med din rådgiver!
Les mer ›Statistikken over prøver av surfôr som er analysert så langt viser at førsteslåtten blei uvanleg tørr hos mange.
Les mer ›Noe av kornet som var grønt på mandag er gult i dag. Det treskes med vassprosenter helt ned i 14-18%, men stor variasjon.
Les mer ›Mattilsynet har innvilga generell dispensasjon for bruk av glyfosat til vekstavslutting i bygg, kveite og havre i Trøndelag og Nordland. Ordninga ble etter søknad også utvida til å gjelde fôrkveite.
Les mer ›Rundballer uten tilsetting, med syretilsetting eller bakteriepreparat kan du i prinsippet begynne å fôre av med en gang. Har du brukt Kofasil/Xtrasil-produkter, må det gå minst fire uker.
Les mer ›Det har vært et krevende år både for kornprodusenter og grovfôrprodusenter.
Les mer ›NLR Trøndelag lova ved førre korsveg at det skulle bli gjort ei fagleg vurdering mot slutten av august på status i modning av korn.
Les mer ›Når dyra kjem heim att frå setre og utmarksbeite, må vi ha klart godt fôr, anten det er til kjøtt- eller mjølkeproduksjon. På same tid må vi syte for at skifte i fôrkvalitet ikkje vert for stort.
Les mer ›Det er ikke for seint å komme i gang med notater om årets avling. Kanskje passer det til og med enda bedre nå når rundballer skal fraktes heim, fôret skal analyseres mm.
Les mer ›Det varme og tørre været i juni 2020 ga optimale forhold for vekster med dypt rotsystem. Det er sannsynlig at dette kan gi økt oppblomstring av høymole neste vekstsesong.
Les mer ›Årets vekstsesong har gitt store utfordringer for trønderske kornprodusenter. Det går mot ujevn og kanskje sein modning. Når skal en treske og hvor lenge tør en vente?
Les mer ›Tørken har gjort at mange kornåkrer har fått hard medfart. Innimellom er det likevel noe som står fint, særlig de som ble sådd før vinteren satte inn først i mai.
Les mer ›Dei som bruker varmesum som beslutningsstøtte for val av tidspunkt for andreslåtten, bør i år begynne summeringa av middeltemperaturar først frå den datoen det første regnet kom etter slåtten, dvs rundt 28.juni. Med denne reknemåten ligg det ikkje an til andreslått før i byrjinga av august, sjøl for dei som skal ha 0,90-fôr eller betre.
Les mer ›Frå ulike deler av Trøndelag kjem det spørsmål om kva ein skal gjere med dekkveksten som var planlagt hausta som grønnfôr når kornet skyt på 30 cm høgde.
Les mer ›Man må velge sine kamper med omhu, og i år er kanskje ikke året for å ta ugraskampen i etablert eng etter førsteslåtten.
Les mer ›I disse dager er mange i gang med slåtten i Trøndelag. Med strålende sol og høye temperaturer er det gode forhold for slått og fortørk, men langt fra optimalt for husdyrgjødselspreding.
Les mer ›Dette blir den siste oppdateringa med kvalitetsprøver fra ordinære førsteslåtter i 2020. Graset er nå slått på alle lokaliteter der det tas ut prøver.
Les mer ›NLR Trøndelag tar også i år sikte på å ta ut prøver for å analysere kvalitetsutvikling i gras i ulike deler av Trøndelag.
Les mer ›Det meste av våronna er endeleg ferdig i store delar av Trøndelag. Kornet er stort sett sådd og potetsettinga går mot slutten. Når mai går mot slutten, legg vi bak oss ein lang periode prega av vêret.
Les mer ›