Feltet er finansiert av NIBIO (utvikl.prøving LMD) og Grøntsatsingsmidler til NLR Viken.

Kommentarer ved Therese With Berge, NIBIO Bioteknologi og Plantehelse

Godkjenning av Centium under plast/fiberduk har gått ut og hadde sitt siste bruksår i 2020. Dermed er bekjemping av svartsøtvier vanskelig. Boxer virker på svartsøtvier i potet på friland, og i et forsøk i 2018 virket den mot svartsøtvier under fiberduk. Vi ønsker derfor å teste ut ulike blandinger med Boxer og andre preparater. Vil det gi god effekt mot svartsøtvier og samtidig også bekjempe andre frøugras uten å gi skade på potetene? Sencor 600 SC vil kanskje erstatte Sencor WG og brukes derfor i forsøket.

Tre forsøk ble anlagt av NLR Øst i Jeløy, Moss kommune, i NLR Viken i Stavern, Larvik kommune, og NLR Agder i Grimstad, Grimstad kommune som randomiserte blokkforsøk med 4 gjentak.

S186 Tabell 1 Bekjemping av svartsotvier

Resultater og diskusjon

På feltet i NLR Øst var det et høyt antall svartsøtvier, meldestokk, noe vindeslirekne, og spor av balderbrå og gjetertaske. Mot svartsøtvier hadde kun ledd 3 (60 ml Fenix +12,5 ml Centium + 150 ml Boxer/daa), ledd 5 (60 ml Fenix + 10 ml Sencor 600SC +150 ml Boxer/daa) og ledd 6 (17,6 ml Sencor 600SC + 250 ml Boxer/daa) færre planter enn usprøyta, men effektene var dårlige/ikke signifikante, der ledd 3 med ‘best effekt’ kun ga 36 % reduksjon i antall planter. Mot meldestokk var det ca en halvering av antall planter på flere ledd og best av ledd 6 (17,6 ml Sencor 600SC + 250 ml Boxer/daa) med 74 % reduksjon, men det var ikke signifikante forskjeller mellom ledd. Mot andre arter var det dårlige/usikre effekter. Sum frøugras var det også svært dårlig effekt på. Dette kan skyldes at det var tørt i jorda ved sprøyting eller at ugraset spirte en god stund etter sprøyting (indikert med høy tetthet og lav dekning). Prosent dekning av svartsøtvier var lav (1 %) og av andre arter var det også lite dekning. Det var litt bedre effekt på dekning av vindeslirekne av ledd 4 (100 ml Fenix + 250 ml Boxer/daa) enn ledd 5 (60 ml Fenix + 17,6 ml Sencor 600SC + 150 ml Boxer/daa) og kan trolig skyldes høyere doser av Fenix og muligens Boxer på ledd 4. Ellers var det ingen effekt på dekning av ugras. Svak skade ble notert på alle ledd, også usprøyta. Det var ingen forskjell på sams avling mellom ledd, med kun en svak økning på behandla ledd i forhold til usprøyta, dette skyldes lite ugrasdekning/svake effekter av behandlingene på ugraset på feltet.

Feltvert: Richard Trevor, Jeløy

Jordart: Mellomsand. Sort: Solist. Settedato: 14. april. Høstedato: 3. juli. Sprøytedato: A: 15. april Rett etter setting, før duk på Ugrastelling: 22. mai. etter dukavtak
S186 Tabell 2 Bekjemping av svartsotvier

I feltet som lå i NLR Viken var det lite ugras med få ugrasplanter og liten ugrasdekning. Svartsøtvier viste ikke sikre effekter av behandlingene, men lavest antall og dekning på ledd 4 og ledd 6 med 250 ml/daa Boxer blandet med hhv. 100 ml Fenix og 17,6 ml Sencor 600 SC. På gradert effekt på svartsøtvier (skala 1-9, 9 dårligst effekt) hadde også disse ledd best effekt. Også i NLR Viken var det tørt ved sprøyting som i NLR Øst-feltet, og det var her i tillegg kaldt og dette kan ha påvirket effekten. Hønsehirse var til stede, men med svært usikre effekter av behandlingene. Tunrapp ble betydelig redusert på ledd 3-6, mest på ledd 5 og 6. Både Boxer, Fenix og Sencor har effekt på tunrapp ifølge etikettene, men siden ledd 2 (Fenix+Sencor) virket dårligere så er det trolig Boxer som har hatt mest å si her. Det var litt åkersvineblom på feltet og god reduksjon på behandla ledd (ledd 3 best), men ikke sikre forskjeller. På sum frøugras hadde ledd 4 og 6 (ledd med høyeste dose Boxer i blanding med enten Fenix eller Sencor) signifikant mindre ugras enn ledd 5 (som hadde mye mer ugras enn usprøyta), men var ikke forskjellig fra andre behandla ledd. Sum ugrasdekning var lavest på ledd 6 (Sencor+Boxer), men ikke signifikant forskjellig fra andre behandla ledd.

S186 Tabell 3 Bekjemping av svartsotvier

Det var et høyt antall svartsøtvier på feltet i NLR Agder, litt høyere enn i NLR Øst, men her var også dekninga av svartsøtvier svært høy. Ledd 3-6 (Boxer inkludert i blanding med andre midler) hadde reduksjon i antall i forhold til usprøyta og signifikant bedre effekt enn ledd 2 (100 ml Fenix + 17,6 ml Sencor 600SC/daa). Det var også litt meldestokk på feltet som ble redusert i antall (ikke signifikant) og dekning på alle behandlinger, med bedre effekt på dekning på ledd 3 (60 ml Fenix + 12,5 ml Centium + 150 ml Boxer/daa) og ledd 4 (100 ml Fenix + 250 ml Boxer/daa) enn på ledd 6 (17,6 ml Sencor 600SC + 250 ml Boxer/daa) - her har kanskje Fenix vært viktigst for effekten. Avlinga på feltet i NLR Agder økte kraftig med behandling og spesielt ledd 3 (60 ml Fenix + 12,5 ml Centium + 150 ml Boxer/daa) og ledd 4 (100 ml Fenix + 250 ml Boxer/daa), men også på ledd 5 (60 ml Fenix + 10 ml Sencor 600SC + 150 ml Boxer/daa) og ledd 6 (17,6 ml Sencor 600SC + 250 ml Boxer/daa). Ledd 2 hadde dårligst effekt på avlinga pga. ingen/dårlig i effekt på svartsøtvier og sum ugras.

Sammendrag over de 3 feltene viste dårlig effekt på svartsøtvier. Ledd 6 hadde signifikant færre planter enn ledd 2 (100 ml Fenix + 17,6 ml Sencor 600SC/daa), men fortsatt var det kun 36 % reduksjon i antall på ledd 6 (17,6 ml Sencor 600SC + 250 ml Boxer/daa) i forhold til usprøyta. Dekning av svartsøtvier var dominert av feltet i Agder og ble også her redusert på ledd 3-6 (Boxer inkludert i blanding med andre midler) i forhold til usprøyta, men det var ikke signifikant i forhold til ledd 2 (Fenix + Sencor). Meldestokk var redusert moderat på alle behandla ledd (antall og dekning), rødtvetann hadde god effekt og åkerstemorblom moderat effekt av ledd 2 (Fenix + Sencor), 5 (Fenix + Sencor + Boxer) og 6 (Sencor + Boxer), tunrapp av ledd 3-6 (ledd der Boxer var inkludert i blanding med andre midler), vindeslirekne en viss reduksjon på ledd 4 (Fenix + Boxer) og åkersvineblom på ledd 2 (Fenix + Sencor), 3 (Fenix +Centium + Boxer), 5 (Fenix + Sencor + Boxer) og 6 (Sencor + Boxer). I gjennomsnitt over 2 felt var det tendens til avlingsøkning på behandla ledd i forhold til usprøyta ledd.

Konklusjon

I forhold til svartsøtvier var det best effekt på feltet i NLR Agder som hadde mye svartsøtvier både som antall og dekning, med de to andre feltene hadde lite dekning, mens et felt hadde høy tetthet (NLR Øst). Det at de var tørt i jordoverflata ved sprøyting kan ha redusert effekten. I gjennomsnitt over felt så hadde ledd 3-6 med 150-250 ml/daa av Boxer i blanding med andre preparater, minst dekning av svartsøtvier, mens ledd 6 (Sencor + Boxer) hadde færrest planter. På ett felt var det best (usikker) på ledd med 250 ml Boxer, mens et annet felt hadde ‘best’ (dårlig og usikker) effekt av blanding med Fenix+Centium+ Boxer. Boxer har vært med i forsøk med potet under plast/fiberduk i sju forsøk i Norge i tidligere år, og med årets forsøk vært med i 10 forsøk. Resultater fra tidligere år har også vist variabel effekt av Boxer. Ut i fra agronomisk effekt så mener vi Boxer kan brukes mot svartsøtvier i potet under plast eller fiberduk gitt at det ikke er tørt i jorda ved sprøyting, og det kan søkes om Minor use for dette bruksområdet. Centium har ikke lenger en ordinær godkjenning under plast/fiberduk, men som er søkt på Minor use, og vi nevner at preparatet har vært med i 25 forsøk under plast/fiberduk i en årrekke uten at stor skade er observert.