Nedenfor finner du ti råd fra Arbeidstilsynet som vil være nyttige for deg som arbeidsgiver. Dette er utdrag fra en artikkel Arbeidstilsynet har skrevet om temaet.

10 huskeregler for opplæring på arbeidsplassen.

Arbeidstilsynet har utformet en huskeliste med 10 huskeregler for opplæring på arbeidsplassen:

  1. Jeg, og de jeg har satt til å lede andre, har nødvendig kompetanse slik at hensynet til sikkerhet og helse er ivaretatt i vår virksomhet.
  2. Jeg har kartlagt de farer og problemer mine arbeidstakere kan utsettes for.
  3. På bakgrunn av kartleggingen av mulige farer og problemer har jeg sørget for at arbeidstakerne får den opplæring, øvelse og instruksjon som er nødvendig for å ivareta sikkerheten på arbeidsplassen.
  4. Hos oss har alle fått øvelse og opplæring i bruk av hjelpemidler, rømnings- og redningsutstyr, bruk av førstehjelpsutstyr eller personlig verneutstyr.
  5. Ansetter jeg noen under 18 år, har jeg tatt særlig hensyn til at de er mer risikoutsatt og ofte har mindre erfaring og kjennskap til jobben de skal gjøre.
  6. Alle vet hvem som står for opplæring og instruksjon av nye medarbeidere og hva opplæringen og instruksjonen omfatter.
  7. Det er klart og tydelig for den nyansatte hvilke oppgaver han/hun kan og må utføre, og hvilken opplæring som kreves.
  8. Alle vet hvem de skal kontakte og hva de skal gjøre dersom det oppstår uforutsette farer og uønskede hendelser.
  9. Dersom det brukes arbeidsutstyr som jeg mener det er særlig viktig å være forsiktig med, har jeg sørget for å dokumentere opplæring av de som skal bruke utstyret.
  10. Alle som skal bruke arbeidsutstyr som krever sertifisert opplæring, har fått slik opplæring.

Arbeidsgiver har plikt til snarest mulig å varsle Arbeidstilsynet og nærmeste politimyndighet om alvorlige personskade eller dødsfall som skjer i forbindelse med arbeid.

Unge arbiedstakere HMS Foto NLR HMS
Det er viktig å ta vare på de unge arbeidstakerne i landbruket. Foto: NLR HMS